28 marca 2014

Szpinak pełen zdrowia - w czym go przemycić?



Uwielbiamy koktajle i smoothie, a że wiosna "pełną gębą" człowiekowi chce się świeżych owoców i warzyw. Nagle przychodzi ochota na lody, chłodne koktajle i lekkie sałatki. Problem w tym, że wszystko co kupujemy w sklepach jest obarczone w najlepszym wypadku kopalnią cukru. Jednak najczęściej producenci dodają do swoich produktów tony syropu glukozowo - fruktozowego, który  jest dosłownie wszędzie. To właśnie jego nadmiar powoduje nadwagę już u kilkuletnich dzieci.

 
Dlatego razem z Ważniakiem podjęliśmy decyzję (kiedy urodziła się Żaba), że będziemy chronić nasze dzieciaki przed całym tym śmieciowym jedzeniem zalewającym nas zewsząd. Zmieniliśmy naszą kuchnię - o 180 stopni. Początki były ciężkie, bo jednak przyzwyczajenia dają w kość, ale udało się i teraz mogę powiedzieć, że jemy zdrowo. Mogłoby być jeszcze lepiej, mogło :) Dlatego cały czas nad tym pracujemy :)

Nawyki żywieniowe wynosi się z domu, dlatego tak bardzo staramy się by nasze dzieci wyrobiły je sobie już teraz i nie musiały za kilkanaście lat, będąc już dorosłymi wywracać swojej lodówki do góry nogami ;)

W moim domu rodzinnym nigdy nie jadłam szpinaku. Nie wiem dlaczego. Czy nie lubiła go moja mama, czy nie umiała go przyrządzić? Uraz do tej rośliny pogłębiły obiady szkole, kiedy to panie kucharki wielką chochlą rozpryskiwały zieloną maź na talerzach. nie miała smaku w ogóle i generalnie pachniała jak przegniła trawa ;) Szpinak więc omijałam szerokim łukiem.
Do czasu gdy pierwszy raz spróbowałam go przyrządzić sama. Wyszedł pyszny i od tego czasu gości w naszej kuchni.

Szpinak jest bombą witaminową. Oprócz dużej zawartości żelaza oraz wit. C, jest również bogaty w chlorofil, który przypomina ludzką hemoglobinę (składnik krwi transportujący tlen do tkanek)

100 g gotowanego szpinaku zawiera:
  • 2,4 mg żelaza,
  • 600 mg wapnia,
  • ok. 20 kalorii,
  • 5,1 g białka,
  • 0,5 g tłuszczu,
  • 1,4 g węglowodanów,
  • 6,3 g błonnika,
  • 490 mg potasu,
  • 120 mg sodu,
  • 93 mg fosforu,
  • 59 mg magnezu,
  • 0,4 mg cynku,
  • 6000 mikrogramów witaminy A,
  • 0,07 mg witaminy B1,
  • 0,15 mg witaminy B2,
  • 0 4 mg witaminy B3,
  • 0,18 mg witaminy B6,
  • 25 mg witaminy C,
  • 2 mg witaminy E,
  • 140 mikrogramów kwasu foliowego.

Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do szpinaku to dodam tylko, że jest bardzo niskokaloryczny :D

100 g szpinaku ma tylko 20 kcal !! 


Witaminy i składniki odżywcze swoją drogą, ale jednak nie każdy potrafi się do niego przekonać. Proponuję zatem szpinak w takiej wersji byście nie poczuli jego smaku.




 KOKTAJL ZE SZPINAKIEM
  • kefir - duże opakowanie
  • banan
  • garść mrożonych truskawek lub malin
  • 2-3 kostek szpinaku (zimą kupuje mrożony szpinak w brykiecie)
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka otrąb żytnich
Wszystkie składniki miksujemy razem i cieszymy się pyszna bombą witaminową :)
Jeśli lubicie słodkie koktajle zamiast cukru dodajcie jednego banana więcej. Będzie słodsze :)
Jeżeli dodacie mrożone truskawki/maliny wyjdą Wam "lody" :)



SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. No patrz... Tyle mądrości wyczytałam..
    Na taki koktail ze szpinakiem z przyjemnością się skuszę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I Żaba faktycznie chętnie to pije? Moje małe to przysłowiowy tadek-niejadek, strasznie trudno ją przekonać do spróbowania czegoś nowego...

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm muszę spróbować...wygląda pysznie. Powiem Ci szczerze ze ja nie bardzo potrafię obchodzić się ze szpinakiem, u nas w domu też się go raczej nie jadało. Jedyne co robiłam ze szpinakiem to były kopytka. Całkiem niezłe wyszły. Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń